Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Boćajmo u školi

Peti puta u šest godina održavanja Pazin je bio domaćin velikog finala za Istarsku županiji projekta Istarskog boćarskog saveza pod nazivom Boćajmo u školi koji za cilj ima popularizaciju ovog sporta kod najmlađih, učenica i učenika nižih razreda istarskih osnovnih škola, te privlačenja mladih da se bave boćanjem koji u Istri ne predstavlja samo sport, već svojevrsnu kulturnu baštinu.

U dvorani pazinskog Boćarskog centra "Aleksandar Anzur" okupilo se 17 djevojčica i 18 dječaka, najbolji sa ovogodišnjih devet održanih kvalifikacijskih natjecanja kako bi pokazali svoje vještine u boćarskim tehnikama, odnosno bližanju i gađanju cilja malim boćama.

Svi natjecatelji na finalu u Pazinu
Svi natjecatelji na finalu u Pazinu

 

Natjecali su se mladi iz osnovnih škola Vladimira Nazora Pazin, "Vazmoslav Gržalja" Buzet, Matije Vlačića Labin, "Ivan Goran Kovačić" Čepić, Vladimira Nazora Potpićan, Poreč, Svetvinčenat, "Vitomir Širola - Pajo" Nedešćina, te Jože Šurana Višnjan - PŠ Vižinada.

I premda su pobjednici sve učenici i učenici koji uopće nastupe na ovakvim manifestacijama, nakon uzbudljivog gotovo dvosatnog natjecanja u odličnoj atmosferi pred ispunjenim tribinama pazinske boćarske dvorane na kojima su gotovo sva mjesta popunili učenici škole domaćina, OŠ Vladimira Nazora Pazin, najbolji u 2019. godini postali su:

UČENICE:

1. Natali Ratoša, OŠ "Vazmoslav Gržalja" Buzet

2. Lea Miloš, OŠ Poreč

3. Marta Milohanić, OŠ Poreč


UČENICI:

1. Noel Fero, OŠ Jože Šurana Višnjan - PŠ Vižinada

2. Josip Griparić, OŠ "Vitomir Širola - Pajo" Nedešćina

3. Leo Bernaz, OŠ "Vitomir Širola - Pajo" Nedešćina

Najbolje učenice i učenici za 2019. godinu
Najbolje učenice i učenici za 2019. godinu
Pobjednici Natali Ratoša i Noel Fero
Pobjednici Natali Ratoša i Noel Fero

 

Natjecanjem su kao i obično rukovodili nekada proslavljeni hrvatski reprezentativac i dvostruki svjetski prvak Valter Ivančić i aktualna europska prvakinja u parovima Tanja Grubiša uz asistenciju mladih polaznika pazinske škole boćanja.

Najbolji na finalnom natjecanju, osim s peharima, nagrađeni su i s prigodnim sportskim nagradama, te besplatnim boravkom u tradicionalnom kampu Istarskog boćarskog saveza predstojećeg ljeta u Poreču.

U sklopu finala Boćajmo u školi su hrvatski juniorski reprezentativci i prvotimci Boćarskog kluba Pazin, članovi momčadi koja je ove godine osvojila juniorski momčadski naslov prvaka Hrvatske, Filip Matijašić i Dajan Jurman, demonstrirali natjecanje u vrlo atraktivnoj boćarskoj disciplini, štafetnom izbijanju.

 

Svojom su nazočnošću finale uveličali i svečano ga otvorili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Pazin Zdenka Turkalj - Čohilj, kao i predsjednik Istarskog boćarskog saveza Franko Buda, predsjednik Boćarskog saveza Grada Pazina Jelisije Jovičić i predsjednik BK Pazin Lucijan Ujčić.

U projektu koji je osmislila dopredsjednica IBS-a Tanja Grubiša, a pretežno ga provodi školovani trener boćanja Valter Ivančić ove je godine aktivno sudjelovalo ukupno 216 učenik i učenica, nešto manje od godišnje 300-tinjak učenika koji se uključe u projekt, ali se nažalost ovoga proljeća, zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta, dugih kišnih razdoblja, kvalifikacijska natjecanja u pojedinim sredinama jednostavno nisu mogla održati.

U proteklih šest godine ukupno je u projekt izravno bilo uključeno 1346 učenica i učenika nižih razreda istarskih osnovnih škola, odnosno do sada je u šest godine održano ukupno 57 natjecanja.

 

Reportaža s ovogodišnjeg finalnog natjecanja projekta Boćajmo u školi biti će premijerno emitirana na Sportskoj televiziji u sklopu emisije Sport u Istarskoj županiji 23. lipnja (nedjelja) u 10 sati, dok će se reprize emitirati 25. lipnja (utorak) u 19.20, te 28. lipnja (petak) u 8 sati.

Foto: Tedi Brajković

Natrag