Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Pljušte svjetski i hrvatski rekordi

Od početka 2019., sukladno novim pravilima boćarske igre (zabranjeno je gaženje crte prigodom odigravanja boće), pljušte i novi hrvatski, ali i svjetski rekordi koje ostvaruju i najbolji hrvatski boćari.

Tako je najbolji hrvatski brzinac Leo Brnić, zajedno s klupskim kolegom Alessandrom Lognom iz La Perosine u talijanskom prvenstvu sa 59 pogodaka iz 60 izbačaja izjednačio svjetski rekord u štafetnom izbijanju koji su prije samo tjedan dana postavili Francuzi, braća Alexandre i Gregory Chirat. Pri tom je Brnić gađao bez promašaja, perfektnih 32/32 dok je jedini promašaj zabilježio Longo. U istom kolu talijanske lige isti broj od 59 pogodaka ostvarili su i boćari BRB Ivree, nekadašnji član Trio Buzeta Slovenac Aleš Borčnik i Emanuele Ferrero. U kakvoj je vrhunskoj formi Brnić je pokazao u istom kolu talijanske lige dostigavši ponovno vlastiti hrvatski rekord u brzinskom izbijanju 48/50 koji je sam postavio prije samo tjedan dana i koji iznosi svega pogodak manje od svjetskog rekorda.

U hrvatskoj ligi domaći rekord u štafeti 57/60 postavili su pak boćari Pule Darijan Živolić i Benjamin Guštin. O kako se vrijednom rezultatu radi govori podatak da je prije samo nešto više od mjesec dana taj rezultat bio svjetski rekord koji je tada postavio još jedan hrvatski boćar, Bruno Kraljić, zajedno s kolegom Marcom Ziraldom u dresu talijanskog Pontsea.

Hrvatski rekorderi u štafeti - Darijan Živolić i Benjamin Guštin, Pula
Hrvatski rekorderi u štafeti - Darijan Živolić i Benjamin Guštin, Pula

 

Dodajmo još da je nekadašnji član sada već samostalno ugaslog Trio Buzeta, Slovenac Anže Petrič, inače aktualni svjetski prvak, u talijanskoj ligi u dresu Borgonesea s rezulatom 49/50 izjednačio svjetski rekord u brzinskom izbijanju koji je krajem siječnja postavio Francuz Frederic Marsens.

Natrag