Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prva HBL - 13. kolo

Rezultat 13. kola 1. HBL koji je najzvučnije odjeknuo je pobjeda Pazina u Zagrebu nad favoritom Zrinjevcem 14:12.

Klub koji prije samo dva tjedna na domaćem terenu nije uspio savladati već otpisanu Gorčinu (13:13), ovoga puta je srušio aktualnog prvaka Hrvatske i to u njegovom dvorištu. Prvi je to poraz Zagrepčana na njihovom domaćem terenu nakon više od šest godina, točnije od 2. veljače 2013. kada je u boćarskom domu Zrinjevac istovrsnu pobjedu kao ovom prigodom Pazinjani (14:12) ostvario Vargon. Od tada Vrtlari su na domaćem terenu ostvarili 56 pobjeda i jedan remi.

Pazin je uspio slaviti u metropoli premda je nakon štafetnog izbijanja u završnu seriju igara ušao s rezultatskim zaostatkom 10:8. Glavni junak pobjede, koji je predvodio niz pazinskih junaka, bio je svakako reprezentaivac, iskusni Alen Guštin koji je sudjelova u osvajanju maksimalnih šest poena za svoju momčad, pobijedivši između ostalih u bližanju i izbijanju u krug svog reprezentativnog kolegu Tomislava Kolobarića s odličnim rezultatom 28:21. Guština su sa po dvije pobjede pratili Igor Vretenar koji je u disciplini pojedinačno klasično savladao i aktualno svjetskog viceprvaka Peru Ćubelu, te mladi Filip Matijašić koji je zajedno sa Valterom Ivančićem za tjesan punat razlike u parovima nadvisio Ćubelu i Juru Maglića. Valja izdvojiti i možda presudne poene koje je za Pazinjane u brzinskom izbijanju osvojio Nini Stranić pobjedivši Tea Kuljiša s odličnim rezultatom 40:36.

Predvodili Pazinjane u pobjedi u dvorištu prvaka - Igor Vretenar i Alen Guštin
Predvodili Pazinjane u pobjedi u dvorištu prvaka - Igor Vretenar i Alen Guštin

 

U derbiju kola Istra Poreč i Pula su remizirali, nakon čega su Porečani, zahvaljujući i već spomenutom porazu Zrinjevaca, ponovno samostalno zagospodarili čelnom pozicijom prvenstvene ljestvice. U porečkom Velom Jože Porečani su poveli 6:2 i prednost od četiri poena (8:4) zadržali i nakon brzinskog izbijanja, ali su potom Puljani dobili oba precizna i štafetno izbijanje i s prednošću 10:8 ušli u završnu seriju igara. No domaćini su u dramatičnoj završnici ipak uspjeli osvojiti pet poena i zadržati bod kod kuće. Susret je svakako obilježio novi hrvatski rekord u štafetnom izbijanju (57/60) koji su postavili boćari Pule Darijan Živolić i Benjamin Guštin, a od dvoboja svakako treba izdvojiti oba u disciplinama pojdinačno klasično u kojima je Nenad Tadić za punat dobio reprezentativnog kolegu Živolića, dok su Vedran Špelić i Mario Percan remizirali, zatim pobjedu Petra Barliana i Luke Faragune u paru, te kao i obično odličnog Živolića u brzinskom izbijanju (44 pogodka), vrlo dobre Elvisa Smolicu i Ivana Lukšića u pobjedi u krugovima u paru (35 punata) nad Vilijem Lencovićem i Deanom Babićem, kao i Barliana u pobjedi u krugovima (25 punata) nad Tadićem, te na koncu veliki dvoboj trojki u završnoj fazi susreta. Steven Benolić je sa tri pobjede bio najučinkovitiji u redovima domaćina, Barlian je kod gostiju imao isti učinak.

U sljedećem kolu veliki derbi u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda igraju Pula i Zrinjevac, Pazin ugošćuje riječki Vargon koji se bori za plasman na završni turnir za prvaka Hrvatske, dok Istra Poreč ide na zahtjevno gostovanje u Bašku Vodu kod Bistone Brele.

Natrag