Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Svjetski rekordi

S obzirom na to da su od 1. siječnja 2019. godine i na međunarodnom nivou na snagu stupile nove odredbe Međunarodnog tehničkog pravilnika (u Hrvatskoj su u ligaškim natjecanjima na snazi od početka tekuće sezone 2018/19.) od kojih je jedna od najznačajnijih novina da se prigodom odigravanja boća više ne smije gaziti crta, FIB i Hrvatski boćarski savez donijeli su nove pravilnike odnosno utvrdili minimume za priznavanje novih svjetskih i hrvatskih rekorda.

Stoga je već u najjačoj svjetskoj, talijanskoj ligi tijekom prvih dana ove godine postavljeno nekoliko novih svjetskih rekorda, a jedan od njih od subote, 26. siječnja u polovičnom je vlasništvu i jednog hrvatskog boćara.

Naim, Brno Kraljić, nekadašnji član riječkog Vargona, koji od ove sezone nosi dres trostrukog prvaka Europe, Pontesea, je zajedno s legendarnim talijanskim brzincem Marcom Ziraldom, u domaćem susretu protiv Gaglianica postavio novi svjetski rekord u štafetnom izbijanju od 58 pogodaka iz 60 izbačaja. Pri tom je Kraljić gađao perfektno, bez promašaja (32/32) dok je jedine dvije boće promašio Ziraldo (26/28).

Bruno Kraljić. Foto: Facebook
Bruno Kraljić. Foto: Facebook

 

Zanimljivo je da su Kraljić i Ziraldo u tom susretu pobijedili Maura Roggera i Stefana Alivertia koji su ovom prigodom ostvarili rezultat 56/60, a prije samo tjedan dana su u domaćm susretu sa Bellunom prvi postavili novi svjetski rekored sa rezultatom 57/60.

Kraljić je nekadašnji mlađeseniorski (do 23 godine) svjetski prvak u brzinskom i štafetnom izbijanju, a u istom uzrastu je 2013. godine u razmaku od samo tjedan dana zajedno s Leom Brnićem u štafeti dva puta postavljao svjetski rekord od 57 pogodaka.

Po dosadašnjim pravilima boćarske igre stari rekored u šafeti drže Talijani Mauro Roggero i Emanuele Ferrero koji su 2014. godine ostvarili perfektan rezultat 61/61. Godinu dana ranije su u zagrebačkom boćarskom domu Zrinjevac tadašnji svjetski rekored s rezulatom 60/61 izjednačili Joško Mardešić i Darijan Živolić koji su tada zajedno nosili dres Istre Poreč.

Natrag