Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Nastavlja se natjecanje u Prvoj HBL

Sva tri ovosezonska istarska prvoligaša, Pula, Istra Poreč i Pazin, sigurno bi odmah potpisali da temeljni dio Prve HBL završi u ovom trenutku.

Jer za sva tri kluba s najvećeg hrvaskog poluotoka u najvišem razredu državnog boćanja značilo bi to i plasman na završni turnir za prvaka Hrvatske koji će se 13. i 14. travnja 2019. održati u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda. Naim, Istrani su, uz aktualnog državnog prvaka, zagrebački Zrinjevac, nakon jesenskog dijela sezone zauzli prva četiri mjesta na prvenstvenoj ljestvici koja vode na Final Four.

No, do sada je u prvenstvu odigrana tek trećina, svega šest kola, a do završnice u Puli još je dug i trnovit put kroz preostalih 12 kola počevši od subote, 19. siječnja, zaključno sa 6. travnja.

U dosadašnjem dijelu sezone najviše je pokazala Pula koja, sa pet ostvarenih pobjeda i jednim tijesnim (14:12) porazom u Zagrebu od Zrinjevca, trenutno s čela poretka predvodi prvoligašku karavanu. Najvrijednija pobjeda Puljana do sada je ona domaća u istarskom derbiju nad Porečanima (18.8) kojima je to i jedini gostujući poraz.

Petar Barlian, Pula. Foto: Glas Istre
Petar Barlian, Pula. Foto: Glas Istre

 

No Pulu u prvom kolu nastavka prvenstva očkuje vrlo zahtjevno gostovanje, na riječkoj Podvežici kod Vargona koji ove sezone bez Matea Načinovića i Bruna Kraljića, barem za sada, ne uspjeva držati korak sa vodećima. Međutim, Riječani su sigurno kvalitetnija momčad od onoga što njihov trenutni položaj na ljestvici govori i očekuje se da će u nastavku sezone biti uspjšniji od dosadašnjeg uvoda. Stoga će zanimljivo biti vidjeti na Podvežici kome je protekla jedno i pol mjesečna pauza više koristila? Da li se Vargon uspio dignuti u formi i da li su Puljani uspjeli održati formu na nivou jeseni?

Pula će predstojećeg vikenda imati i dvostruki program jer će već u nedjelju, 20. siječnja u svojoj boćarskoj dvorani od 13 sati ugostiti omišku Gorčinu u susretu 10. kola. Susret će se odigrati unaprijed jer će u vrijeme redovnog termina 10. kola, 9. veljače boćar Pule Darijan Živolić u sastavu reprezentacije Hrvatsk nastupati na turniru u francuskom Saint Vulbasu.

Istra Poreč se nakon jeseni smjestila na treće mjesto ljestvice, sa dva boda zaostatka za vodećim Puljanima i Zagrepčanima. Njen veliki kapita iz dosadašnjeg dijela sezone su osvojeni gostujući bodovi, sva tri u Rijeci protiv Vargona (15:11) i jedan u Splitu protiv Sokol Orbica. Porečani u subotu ne bi trebali imati težak zadatak na otvaranju drugog dijela sezone jer im u goste dolazi predposljdnja Gorčina.

Elvis Smolica i Steven Benolić, Istra Poreč
Elvis Smolica i Steven Benolić, Istra Poreč

 

Pazin do završnog turnira kroči trnovitim putem jer mu je oduzet jedan bod zbog neprihvaćanja ponavljanja štafetnog izbijanja i nastavka istarskog derbija sa Pulom kojeg su stoga kod kuće izgubili maksimalnim rezultatom bez borbe. No to nije pokolebalo Pazinjane da već u sljedećm kolu kod kuće pobjede prvaka Zrinjevca (15:11) što će malo kome ove sezone poći za rukom. Pazinski boćari drugi dio sezone otvaraju teškim gostovanjem na splitskim Gripama gdje će ih dočekati dugopoljski Sokol Orbico.

Valer Ivančić, Pazin
Valer Ivančić, Pazin
Natrag