Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Kreće nova sezona u Prvoj HBL

I dok se još sabiru dojmovi s netom završenog, za hrvatsko boćanje vrlo uspješnog Svjetskog prvenstva za seniorke, mlađe seniore i juniore, te mješovite štafete, koje je održano u kineskom Jiaxingu, od predstojeće subote, 3. studenog 2018. godine kreću domaća boćarska uzbuđenje, nova sezona najkvalitetnijeg ligaškog ranga u Hrvatskoj, Prve HBL.

Sezona u kojoj će istarsko boćanje predstavljati već uobičajena tri kluba Istra Poreč, Pula i Pazin. Od istarskog prvoligaškog tria prošle su sezone najvažniju ulogu u ligi igrali Porečani koji su u ligaškom dijelu sezone osvojili 4. mjesto, u polufinalu završnog turnira za naslov prvaka Hrvatske se adekvatno suprotstavili favoriziranom Zrinjevcu, ali je to za klub sa zapadne obale Istre bio i maksimalan mogući domet s obzirom na kvalitativnu superiornost Zagrepčana u prošloj sezoni. Puljani su do same završnice ligaškog dijela sezone s Porečanima vodili borbu za mjesto u play offu dok su Pazinjani s prosječnim učinkom završili sezonu u sredini prvenstvene ljestvice.

Kolika je bila dominacija i superiornost aktualnog i trostrukog uzastopnog prvaka Hrvatske Zrinjevca govori podatak da je sezonu zaključio sa svega jednim porazom i sa čak 14 bodova više od pratnje na ljestvici u ligaškom dijelu sezone.

No, u novu sezonu istarski prvoligaši, prvenstveno Istra Poreč i Pula mogu ući s naglašenijim stremljenjem ka samom vrhu, dok će se Pazin truditi ugodno iznenaditi. Liga je naime u odnosu na prošlu sezonu oslabljena odlaskom četiri klasna igrača iz u klubove talijanske lige. No činjenica da je liga oslabljena s druge strane znači da bi mogla biti izjednačenija, a time neizvjesnija i zanimljivija.

Naime, Zrinjevac je uoči nove sezone ostato bez dvojice reprezentativaca, najboljeg igrača lige prošle sezone i najboljeg u brzinskom izbijanju Marina Milićevića koji u novoj sezoni nosi dres Belluna, te trećeg igrača lige po učinkovitosti i aktualnog i dvostrukog mlađeseniorskog svjetskog prvaka u štafetnom izbijanju Marina Ćubele koji je otišao u Noventu. Bez Milićevića i Marina Ćubele Zagrepčani definitivno ne bi trebali biti dominantni kao prošle sezone, trener-igrač Jure Maglić ima definitivno manje igrača za rotaciju i slaganje postave. Ali klub koji u svojim redovima ima aktualnog prvaka Europe u preciznom izbijanju Peru Ćubelu, reprezentativca Tomislava Kolobarića, Tea Kuljiša, Marka Jerčića i Igora Hajseka definitivno je i dalje jedan od glavnih kanidata za državni naslov.

Osim Zrinjevac najveći gubitnik proteklog prijelaznog roka je riječki Vargon koji je ostao bez Brune Kraljića, igrača iz TOP-5 prošle sezone po učinkovitosti iz uz Milićevića najboljeg brzinca lige, te bez Matea Načinovića koji je upravo s Marinom Ćubelom osvojio naslov mlađeseniorskog svjetskog prvaka u štafeti. Obojica u novoj sezoni nose dres Pontesea. Njih će na Podvežici nastojati nadomjestiti s dvojicom iskusnih povratnika iz sada već bivšeg susjednog prvoligaša Marinića, s Joškom Buterinom i Alenom Šestanom, ali i s donedavnim juniorskim reprezentativcem Vedranom Glavićem iz Ročkog Polja koji je prošle sezone na dvojnu registraciju nosio dres Pazina.

Što se istarskih prvoligaša tiče najzvučnije ime u svoje je redove dovela Istra Poreč, Marina Križmanića iz susjednog Pazina, uz kojeg će glavnu snagu kluba iz Velog Jože i u narednoj sezoni predstavljati reprezentativac Nenad Tadić, kapetan Elvis Smolica, Ivan Lukšić, Steven Benolić, Joško Mardešić.

Nenad Tadić, Istra Poreč
Nenad Tadić, Istra Poreč

 

Pulu je nakon svega nešto manje od godinu dana igranja na jugu Istre napustio legendarni Bojan Novak, a u novoj sezoni dres pulskog prvoligaša nositi će donedavni izbornik hrvatske seniorske reprezentacije Milan Celija koji će reprezentativcu Darijanu Živoliću, Mariu Percanu, Petru Barlianu, Benjaminu Guštinu, Luki Faraguni i ostalima nastojati pomoći da se domogu doigravanja za naslov prvaka.

Darijan Živolić, Pula
Darijan Živolić, Pula

 

Pazin se nije odlučio tražiti zamjenu za otišlog Križmanića, već je u svojim redovima nastojao okupiti što više mladih igrača, pa će tako novi voditelj-igrač momčadi Igor Vretnera, uz iskusnike i nekadašnje svjetske prvake Valtera Ivančića i Alena Guština, uz reaktiviranog Zorana Gržinića, imati niz mladih igrača koji će morati maksimalno preuzeti glavne uloge u momčadi, kao što su Nini Stranić, Filip Matijašić, Dajan Jurman ili Adrian Radola.

Igor Vretenar i Alen Guštin, Pazin
Igor Vretenar i Alen Guštin, Pazin

 

Od ostalih klubova i ove bi sezone jednu od glavnih uloga u ligi trebao imati aktualni državni viceprvak, dugopoljski Sokol Orbico, koji je na okupu zadržao kompletnu svoju prošlosezonsku momčad sa svim najistaknutijim igračima Lukom Žurom, Antom Grančićem, Ivanom Jurićem, mladim Ivanom Čorićem i Dujom Pirićem.

Dva dalmatinska kluba, Biston Brela i povratnik u prvoligaško društvo Metković, sa legendarnim Markicom Dodigom i juniorskim reprezentaticem Lukom Gašparom trebali bi imati spokojniju sezonu od novajlije Lovrana koji će svoje domaće susrete igrati na riječkoj Podvežici i omiške Gorčine koja će kao domaćin igrati na splitskim Gripama.

Prvenstvo će kao i prošle sezone biti okončano Final Fourom za organizaciju kojeg je ove godine jedan od kandidata i Pula.

Novost u ligi što se disciplina tiče je da će se jedno brzinsko izbijanja izvoditi kao i do sada na svih šest pozicija, a jedno samo na prve tri pozicije.

Od susreta 1. kola svakako je najzanimljiviji derbi Vargona i Istre Poreč. Pazinu za dobar start u goste dolazi Lovran, a Pula bi prve bodove mogla osvojiti na gostovanju kod Gorčine.

Natrag