Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

EP seniori, Italija, 27. - 30. 9.

Hrvatska seniorska reprezentacija, predvođena izbornikom Jurom Maglićem i njegovim pomoćnikom Čedom Vukelićem, osvojila je jednu zlatnu i četiri brončane medalje na Europskom prvenstvu koje se od četvrtka do nedjelje, 27. do 30. rujna 2018. godine održavalo u talijanskom ljetovalištu Alassiu na ligurskoj obali.

Naslov prvaka Europe osvojio je Pero Ćubela (Zrinjevac) u preciznom izbijanju dok su se brončanim odličjima okitili Alen Guštin (Pazin) i Nenad Tadić (Istra Poreč) u parovima, Darijan Živolić (Pula) i Marino Milićević (Belluno, Italija) u štafetnom izbijanju, Milićević u brzinskom izbijanju i Ćubela u disciplini pojedinačno klasično. Jedini hrvatski reprezentativac koji u Italiji nije osvojio kolajnu je Tomislav Kolobarić (Zrinjevac) koji je u bližanju i izbijanju u krug izgubio četvrtfinale te se na koncu plasirao na 6. mjesto.

Hrvatsko boćarsko izaslanstvo u Alassiu
Hrvatsko boćarsko izaslanstvo u Alassiu

 

Precizno izbijanje

Ćubela je u dvije kvalifikacijske serije ostvario rezultate od 19 i 25 punata te se kao drugoplasirani iz kvalifikacija plasirao u polufinale u kojem je sa 22:15 pobijedio reprezentativca BiH Ivana Galića, a potom je u finalu sa 21:11 savladao i Talijana Danielea Grossa koji je prethodno u polufinalu sa 15:11 nadvisio nekadašnjeg europskog, te aktualnog i dvostrukog svjetskog prvaka Slovenca Davora Janžiča. 

Pero Ćubela - prvak Europe u preciznom izbijanju
Pero Ćubela - prvak Europe u preciznom izbijanju
 

 

Parovi

Guštin i Tadić su u parovima u četvrtfinalu sa glatkih 13:0 pobijedili Estonce Artia Lindvesta i Sandera Tiksa, ali su potom polufinale sa uvjerljivih 13:1 izgubili od aktualnih svjetskih i bivših europskih prvaka, Slovenaca Davora Janžiča i, negdašnjeg Guštinovog klupskog suigrača iz Trio Buzeta, Jure Kozjeka. Francuzi Jerome Benoit i legendarni Sebastien Grail su u drugom polufinalu pobijedili aktualne svjetske i sada već bivše europske viceprvake, Srbe Miloša Milakovića i Srđana Butorca 9:3. Na koncu su u finalu Janžič i Kozjek s tijesnih 8:7 pobijedili Benoita i Graila.

Nenad Tadić i Alen Guštin na podiumu parova
Nenad Tadić i Alen Guštin na podiumu parova

 

Štafetno izbijanje 

Živolić i Milićević su u polufinalu štafeta bili do samog kraja konkurentni Francuzima Alexandreu Chiratu i Fredericu Marsensu ali su ipak poraženi sa svega dva pogotka zaostatka 54(61):52(61). U drugom polufinalu su Talijani Mauro Roggero i Emanuele Ferrero sa 53(61):48(60) savladali bivše svjetske prvake i rekordere Slovence Aleša Borčnika i Anžea Petriča. Na koncu su u finalu Roggero i Ferrero savladali Chirata i Marsensa rezultatom 59(61):55(60), ostvarivši pri tom dva pogotka manje od njihovog vlastitog svjetskog rekorda.

Darijan Živolić i Marino Milićević na podiumu štafeta
Darijan Živolić i Marino Milićević na podiumu štafeta

 

Brzinsko izbijanje 

Milićević je polufinale izgubio od Francuza Alexandrea Chirata 44(49):37(49) te mu je u rukama ostala ranije osigurana bronca, njegova prva samostalna medalja na jednom velikom međunarodnom seniorskom natjecanju u njegovom debitantskom nastupu u ovoj disciplini. Bivši europski i dvostruki svjetski prvak, negdašnji član Trio Buzeta Slovenac Aleš Borčnik je u drugom polufinalu pobijedio brončanog sa prošlogodišnjeg SP-a iz marokanske Casablance, Talijana Maura Roggera 43(50):42(50). na koncu je u finalu Chirat nadvisio Borčnika 49(50):44(50) pogodivši dvije boće manje od svjetskog rekorda.

Marino Milićević na podiumu brzinskog izbijanja
Marino Milićević na podiumu brzinskog izbijanja

 

Pojedinačno klasično

Ćubela je u drugom nastupu natjecanja po skupinama pobijedio sa 13:4 Talijana Mattea Manu, a u  četvrtfinalu je sa 13:2 nadvisio reprezentativca BiH Daria Stojčića, ali se potom u polufinalu ponovno sastao s Manom i ovoga puta uvjerljivo izgubio 13:1. U drugom dramatičnom polufinalu je europski i trostruki svjetski prvak Slovenac Jure Kozjek sa tijesnih 9:8 bio bolji od također bivšeg svjetskog prvaka, iskusnog Francuza Xaviera Majorela. Na koncu je u finalu Mana sa 10:6 bio bolji od Kozjeka.

Pero Ćubela na podijumu discipline pojedinačno klasično
Pero Ćubela na podijumu discipline pojedinačno klasično

 

Bližanje i izbijanje u krug    

Kolobarić je prvo u trećem kolu natjecanja po skupinama izgubio od Srbina Srđana Butorca 24:19, a potom je u repasažu teškom mukom, tek nakon četiri dodatna bacanja sa po dvije boće pobijedio Španjolca Daniela Guillena 28:27. No, poražen je u četvrtfinalu od Francuza Sebastiena Mourguesa 26:20. Na kraju se u završnom susretu na prvenstvu Kolobarić ponovno sastao sa Butorcem. Ovoga puta naš je reprezentativac pobijedio 22:21 te time zauzeo 6. mjesto na prvenstvu i izborio pravo nastupa hrvatskog predstavnika u ovoj disciplina na SP-u sljedeće godine. Na koncu je u finalu Talijan Emanuele Bruzzone sa tijesnih 27:26 pobijedio nekadašnjeg člana riječkog Vargona, Slovenca Dejana Tonejca

 

Prema vrijednosti osvojenih medalja Hrvatska je zauzela 4. mjesto u poreku 20 zemalja iza Italije (tri zlata, te po jedno srebro i bronca), Slovenije (jedno zlato, tri srebra i dvije bronce) i Francuske (jedno zlato, te po dvi srebra i bronce). U odnosu na prethodno EP od prije dvije godine iz francuske Nice osvojili smo dva brončana odličja više, no u odnosu na prošlogodišnje SP iz marokanske Casablance kada smo sa po jednom zlatnom i brončanom, te tri srebrne kolajne bili drugi u poretku zemalja iza Slovenije, ovoga puta ostvareni su nešto lošiji plasmani.

 

Rezultati:

PRECIZNO IZBIJANJE

PAROVI

ŠTAFETNO IZBIJANJE

BRZINSKO IZBIJANJE

POJEDINAČNO KLASIČNO

BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG

Natrag