Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

EP seniori, Italija, 27. - 30. 9.

 

Od četvrtaka do nedjelje, 27. do 30. rujna 2018. godine u talijanskom ljetovalištu Alassiju na ligurskoj obal će se održati EP za seniore na kojem će Hrvatsku predstavljati Alen Guštin (Pazin), Nenad Tadić (Istra Poreč), Darijan Živolić (Pula), Marino Milićević (Belluno, Italija), Tomislav Kolobarić i Pero Ćubela (oba Zrinjevac, Zagreb).


Hrvatska reprezentacija na petoboju u Pazinu
Hrvatska reprezentacija na petoboju u Pazinu

  
Svih šest igrača koji će Hrvatsku predstavljati na EP već je u karijeri osvajalo svjetske medalje. Što se prognoza tiče nekako se najviše očekuje od nove štafete Milićevića i Živolića. Obojica su već u toj disciplini osvajali naslove svjetskog prvaka, ali obojica u paru sa Leom Brnićem i ovo će im biti prvo veliko natjecanje na kojem će nastupiti zajedno. Njihovih nedavno na reprezentativnom turniru u Pazinu pogođenih 60 boća iz 61 izbačaja, svega pogodak manje od svjetskog rekorda, najbolji su pokazatelj mogućnosti naše štafete. Hrvatska u tekućem desetljeću dominira na SP-ima u štafetnom izbijanju, zadnja tri naslova svjetskog prvaka u rukama su naših reprezentativaca, no nikada nismo bili prvaci Europe. Na zadnjem EP prije dvoje godine u francuskoj Nici su Milićević i Brnić osvojili broncu.


Milićević će osim u štafeti prvi puta na velikom seniorskom međunarodnom natjecanju nastupiti u brzinskom izbijanju, disciplini koju je čvrsto u svojim rukama zadnjih sedam godina držao njegov veliki prijatelj Brnić i koji mu je u nasljeđe ostavio veliko breme, naslov dvostrukog i aktualnog prvaka Europe.

Velika su očekivanja i od novog para, Guština i Tadića. Obojica u karijeri već u toj disciplini imaju osvojene naslove svjetskog viceprvaka pa će biti zanimljivo vidjeti koliko na EP-u mogu prvi puta zajedno u paru, disciplini u kojoj Hrvatske nema europsko zlato.

Iskusni Kolobarić, koji u krugovima od prošle godine sa SP-a iz Casablance ima broncu, će u Alassiju imati treću prigodu pokušati doći do medalje u toj disciplini i na EP.

Aktualni svjetski viceprvak u disciplini pojedinačno klasično Ćubela će u istoj disciplini u Italiji debitirati na EP-u jednako kao i u preciznom izbijanju u kojem je ove godine osvojio zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u španjolskoj Tarragoni.

Hrvatska na EP u Alassiju

Alen Guštin (Pazin)                  - parovi
Nenad Tadić (Istra Poreč)          - parovi
Darijan Živolić (Pula)                 - štafeta
Marino Milićević (Belluno)          - štafeta i brzinsko izbijanje
Tomislav Kolobarić (Zrinjevac)    - krugovi
Pero Ćubela (Zrinjevac)             - pojedinačno i precizno izbijanje
Izbornik: Jure Maglić
Pom. izbornika: Čedo Vuklić

 Kompletan ždrijeb rasporeda natjecanja na EP možete preuzeti OVDJE


EP će prvi puta ujedno biti i kvalifikacijsko natjecanje za naredno SP koje će se sljedeće godine održati vjerojatno u Francuskoj. Naime na SP-ima se više neće nastupati temeljem prijava već je FIB-a broj sudionika po disciplini ograničila na maksimalno 16. Europa je za svaku disciplinu dobila kvotu od 7 natjecatelja, parova ili štafeta po disciplini, što znači da će naši reprezentativci za izboriti nastup na SP-u morati biti plasirani najmanje na 7. mjesto u svakoj disciplini na EP ili pak na 8. mjesto ukoliko među prvih sedma budu reprezentativci neke europske zemlje koja eventualno bude domaćin sljedećeg SP-a čiji reprezentativci onda imaju pravo izravnog nastupa u svim disciplinama.


Na EP u Alassiju natjecanje u sve tri discipline izbijanja (brzinsko, štafetno i precizno) će se održati po novom sustavu. Svi natjecatelji nastupiti će u dvije kvalifikacijske serije nakon kojih će se zbrojem rezultata iz obje serije u polufinale plasirati najboljih četiri. Polufinale će se pak odigrati na izravan dvoboj, prvi protiv četvrtog i drugi protiv trećeg.

 

Izravne prijenose događanja sa EP možete pratiti na linkovima i mrežnim stranicama:


Natrag