Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Kreće nova ligaška sezona

Susretima 1. kola u Drugoj IBL sjever i 3. IBL sjever I u petak, 31. kolovoza 2018. godine kreće nova boćarska ligaška sezona 2018/19. u Istri, vikend u kojem će, od Druge HBL sjever, do međugradsko-općinske lige Buzet - Umag u pogon krenuti 78 istarskih ekipa.

Kada im se narednog vikenda pridruže još ekipe iz Hrvatske ženske lige, te iz preostalih međugradsko-općinskih liga nadolazeće jeseni u pogonu će biti točno 100 istarskih boćarskih ekipa, sa oko 1300 boćarica i boćara koje će se natjecati u ukupno 15 liga na osam razina natjecanja. Samo će još tri istarska prvoligaša (Istra Poreč, Pazin, Pula) mirovati do studenog kada počinje njihova liga.

I ove sezone susreti istarskih županijskih liga igrati će se u dane produženog vikenda, od petka do nedjelje.

U Drugoj HBL sjever Istra će i ove sezone imati samo jednog predstavnika, Funtanu, koja je prošle sezone gotovo do pred sam kraj prvenstva vodila borbu za naslov prvaka s Lovranom pa se očekuje da će i ove sezone biti u gornjem domu lige bez obzira što je ostala bez prekaljenog prvoligaškog igrača Elvisa Barbara koji se vratio u Istru Poreč, kojeg će pak u sastavu zamijeniti dva mlađa igrača, Filip Šarić (Divšići KT) i Antonio Puniš (Istra Poreč). Funtanjane u prva dva kola očekuju gostovanja u Klani kod Svetog Roka, te Podhuma, a prvi domaći susret imati će tek u 3. kolu 15. rujna kada im u goste dolazi zagrebački Ante Starčević.

Antonio Puniš
Antonio Puniš

 

U Trećoj HBL zapad Istra će i ove sezone imati pet klubova. Iz lige su ispali Ladići u koju se pak nakon nekoliko sezona vratio aktualni prvak Prve A IBL Vodnjan. Sudeći prema prijelaznom roku najveće ambicije u narednoj sezoni od istarskih trećeligaša ima Labin koji je u svoje redove iz Selca Bračane doveo dugogodišnjeg hrvatskog reprezentativca i nekadašnjeg europskog prvaka u disciplini pojedinačno klasično Gianfraca Santora. Očito su najave skorašnjeg zatvaranja labinskog gradskog boćališta u svojevrsnu montažnu boćarsku dvoranu motovirale čelnike kluba da ambicije budu veće od igranja prolazne uloge u trećeligaškom društvu.

Gianfranco Santoro
Gianfranco Santoro

 

Što se istarskih županijskih liga tiče one će se u predstojećoj sezoni igrati u novom ruhu. Umjesto dosadašnjih ukupno osam liga sa po osam ekipa, od naredne sezone Prva A IBL, Prva B IBL, te Druge IBL sjever i jug brojati će po 10 ekipa dok će sve četiri skupine Treće IBL brojati po šest ekipa i igrati će se trokružno. Skupine Treće IBL dobile su i nove nazive pa je tako dosadašnja skupina Buzet - Umag postala sjever I, Poreč sjever II, Pula jug I, a Labin - Pazin - Rovinj jug II. Povećanjem broja klubova u Prvoj A IBL, Prvoj B IBL, te obje skupine Druge IBL sjever i jug produžuje se i sezona, pa će tako ekipe umjesto dosadašnjih 14 odigrati 18 kola i igrati mjesec dana više.

Od igračkih dolazaka u klubove istarskih županijskih liga svakako je najzvučniji, nakon svega sezone provedene u Puli, povratak u Svetvinčenat Bojana Novaka, nekadašnjeg svjetskog rekordera u brzinskom i preciznom izbijanju, te europskog prvaka u disciplini pojedinačno klasično.

Bojan Novak
Bojan Novak

 

Susreti Druge HBL sjever igrati će se subotom od 15 sati, a Treće HBL zapad nedjeljom od 15 sati. Susreti Prve A i B IBL, te Drugih IBL jug i sjever igrati će se subotom, a sve četiri skupine Treće IBL nedjeljom. U IBL susreti prva dva kola, te svi susreti u lipnju sljedeće godine igraju se s početkom u 17, a susreti svih ostalih kola s početkom u 16 sati. Susreti IBL koji se igraju petkom igrati će se s početkom u 18 sati.

U novoj sezoni znatan je i broj novina u pravilima igre od kojih je svakako najzanačajnija da se prilikom izvođenja izbijanja i bližanja više ne smije gaziti niti jedna linija, štafetno izbijanje od sada se izvodi na pozicijama 1 i 3, dok se brzinsko izbijanje u Prvoj B IBL, te obje skupine Druge IBL sjever i jug izvodi samo na prve tri pozicije.

Natrag