Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Petoboj nacija, Pazin, 17. - 19. 8.

Nakon jubilarne, 10. Velike nagrada Pazina – Kompakt kupa, međunarodnog turnira u parovima, Pazin će u razmaku od svega dva tjedna biti domaćin još jednog boćarskog natjecanja iz službenog kalendara FIB-e.

U pazinskom boćarskom centru će se naime od petka do nedjelje, 17. do 19. kolovoza 2018. godine održati 9. petoboj nacija Aleksandar Anzur – Alphonse Lagier Bruno, tradicionalni memorijalni momčadski reprezentativni turnir na kojem se natječu najbolje nacionalne selekcije Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.


S obzirom na to da ovaj turnir reprezentacijama služi kao jedna od glavnih, najjačih i posljednjih provjera uoči glavnog godišnjeg natjecanja, tako će narednih tri dana zanimljivo biti vidjeti kakve su zamisli novog hrvatskog izbornika Jure Maglića i njegovog pomoćnika Valtera Ivančića uoči EP-a koje će se od 26. do 30. rujna održati u talijanskom Alassiu. Naime, za ovaj nastup u reprezentaciji nema dvojice igrača koji su pod vodstvom Milana Celije na prošlogodišnjem SP-u u marokansko Casablanci osvojili medalje, Marka Beakovića, te Lea Brnića, boćara koji je zadnjih šest uzastopnih godina na službenim međunarodnim natjecanjima osvajao odličja. Stoga je izbornik Maglić već provjerenim snagama, Alenu Guštinu, Tomislavu Kolobariću, Marinu Milićeviću i Peri Ćubeli pridružio trojicu igrača koji su već nosili seniorski reprezentativni dres, Nenada Tadića, Darijana Živolića i Igora Hajseka, te najperspektivnijeg mladog hrvatsko boćara Marina Ćubelu.

Povratak u reprezentativni dres - Nenad Tadić, Istra Poreč
Povratak u reprezentativni dres - Nenad Tadić, Istra Poreč

 


Što se konkurenciji tiče, nažalost Slovenija, koja je zadnjih godina izrasla u najveću svjetsku boćarsku silu, već na nekoliko zadnjih petoboja ne dolazi u najjačem sastavu pa će tako, prema najavama, i za ovu prigodu polovicu njene selekcije činiti mlađi seniori i juniori. No Slovence će u Pazinu predvoditi jedna istinska svjetska klasa, trostruki svjetski prvak Dejan Tonejc. Uz njega u sastavu je i dobar poznanik pazinskih boćališta, Gregor Oprešnik. BiH predvode Goran Jurić i Dario Stojčić koji su upravo u Pazinu 2012. postali viceprvaci Europe u paru. Glavni adut Crne Gore je Miroslav Petković, aktualni europski prvak u preciznom izbijanju i viceprvak u disciplini pojedinačno klasično, dok je u sastavu Srbije Srđan Butorac, jedan od dvojice aktualnih svjetskih i europskih viceprvaka u parovima.


Raspored

Petak

9.00: 1. kolo: Slovenija - Crna Gora, BiH - Srbija, Hrvatska slobodna

16.00: 2. kolo: Hrvatska - BiH, Crna Gora - Srbija, Slovenija slobodna

18.00: svečano otvorenje

18.30: nastavak 2. kola 

 

Subota

9.00: 3. kolo: Hrvatska - Crna Gora, Slovenija - Srbija, BiH slobodna

16.00: 4. kolo: Hrvatska - Slovenija, BiH - Crna Gora, Srbija slobodna

 

Nedjelja,

9.00: 5. kolo: Hrvatska - Srbija, Slovenija - BiH, Crna Gora slobodna

13.00: svečano zatvaranje


Discipline
Susreti na petoboju sastoje se od sedam igara. Počinje se sa štafetom, pa slijede dvije igre preciznog izbijanja i usporedo jedna igra krugova. Nastavlja se s jednim brzinskim izbijanjem i završava sa po jednom disciplinom pojedinačno klasično i parovi.

Hrvatska
Alen Guštin, Nenad Tadić, Darijan Živolić, Tomislav Kolobarić, Marino Milićević, Pero Ćubela, Marin Ćubela, Igor Hajsek. Izbornik Jure Maglić, pomoćnik Valter Ivančić.

Slovenija
Dejan Tonejc, Gregor Oprešnik, Jaka Kosirnik, Žan Sodec, Matija Povh, Gašper Povh. Izbornik Aleš Škoberne.

Bosna i Hercegovina
Ante Juka, Božo Naletelić, Dario Stojčić, Goran Jurić, Tomislav Rašić. Izbornik Mate Grubišić.

Crna Gora
Miroslav Petković, Frano Petković, Tomislav Ranković, Rade Zec, Marko Luković, Darijo Šerović. Izbornik Dejan Stjepčević.

Srbija
Miloš Balać, Srđan Butorac, Milan Rašković, Uroš Šarac, Veselin Skakić, Denis Svalm. Izbornik Milan Mileusnić.

   
Hrvatska pobjednik premijernog petoboja
Hrvatska je postala pobjednik prvog petoboja nacija koji je 2010. godine održan u slovenskom Milju kraj Kranja, a zanimljivo je da su tada u sastavu naše odabrane vrste, pod vodstvom Dinka Beakovića, bila dvojica sadašnjih reprezentativaca, Tomislav Kolobarić i Marino Milićević, uz Marka Beakovića, Rolanda Marčelju, Gianfranca Santora i Sebastijana Mrvčića.

Drugi petoboj u Hrvatskoj
Hrvatska je do sada bila domaćin jednog petoboja nacija, 2013. godine u Vrgorcu. Darijan Živolić, Roland Marčelja, Goran Percan, Leo Brnić, Marino Milićević i Ante Grančić tada su pod vodstvom Milana Celije osvojili prvo mjesto.

 

U subotu, 18. kolovoza 2018. u vremenu od 16 do 20 sati na mrežnim stranicama se može pratiti izravan prijenos susreta 4. kola na sljedećem linku:

 

 

https://youtu.be/Gf5QuVtUklA

kao i na službenoj Facebook stranici Velike nagrade Pazina

https://web.facebook.com/Velika-nagrada-Pazina-309664442536527/

Natrag