Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Mediteranske igre u španjolskoj Tarragoni

U četvrtak, 28. lipnja 2018. godine na Mediteranskim igrama u španjolskoj Tarragoni kreću trodnevna boćarska natjecanja.

Od hrvatskih reprezentativaca prvi će nastupiti Carrolina Bajrić (Čavle ŠB) i Marino Milićević (Zrinjevac) koje u brzinskom izbijanju očekuju nastupi u dvije kvalifikacijske serije. Temeljem zbroja rezultata iz dvije kvalifikacijske serije najbolje četiri boćarice i boćara plasirati će se u polufinale, odnosno borbe za medalje koje su na programu u petak, 29. lipnja 2018. Iz polufinala se plasman u finale neće, kao što je do sada na boćarskim natjecanjima bilo uobičajeno, ostvarivati temeljem rezultata, već temeljem izravnih dvoboja. Tako će se u polufinalu, temeljem rezultata ostvarenih u kvalifikacijama sastati 1-4 i 2-3.

Carrolina Bajrić, Marino Milićević i Nives Jelovica
Carrolina Bajrić, Marino Milićević i Nives Jelovica

 

Što se konkurencije Carroline Bajrić tiče u ženskom brzinskom izbijanju glavni favorit za osvajanje mediteranskog zlata je svakako Francuskinja Barbara Barthet, dvostruka svjetska i osmerostruka europska prvakinja, aktualna europska prvakinja i svjetska viceprvakinja, te svjetska rekorderka (46/47) upravo u brzinskom izbijanju. Tu je i akatualna europska viceprvakinja i brončana za zadnjeg Svjetskog prvenstva iz marokanske Casablance od prije dvije godine, Slovenka Nina Volčina.

U muškoj konkurenciji Milićeviću će glavni suparnici biti Slovenac Aleš Borčnik, europski i dvostruki svjetski prvak upravo u brzinskom izbijanju i aktualni europski viceprvak, zatim izvrsni brzinac novog klupskog prvaka Europe Saint Vulbasa Francuz Frederic Marsens, te brzinac najboljeg svjetskog kluba tekućeg desetljeća, šesterostrukog europskog prvaka, talijanske BRB Ivree, Talijan Stefano Pegoraro.

 

Nives Jelovica (Labin) i Pero Ćubela (Zrinjevac) će u petak nastupitu u prvoj kvalifikacijskoj seriji preciznog izbijanja. Kompletna završnica natjecanja u preciznom izbijanju na programu je u subotu, 30. lipnja. Princip plasmana u polufinale, kao i princip nastupa u polufinalu i plasmana u finale isti je kao i u brzinskom izbijanju.

Što se konkurencije tiče Jelovicu čeka nadmetanje sa dvostrukom i aktualnom europskom prvakinjom Talijankom Caterinom Venturini i aktualnom europskom viceprvakinjom Francuskinjom Sesiliom Mailehako, te aktualnom svjetskom viceprvakinjom Marokankom Fatihom Targhaoui.

Ćubela, koji sa Svjetskih igara od prošle godine iz poljskog Wroclawa ima srebrnu medalju u preciznom izbijanju, će u Španjolskoj za konkurente imati jednog od najkvalitetnijih svjetskih boćara današnjice Slovenca Juru Kozjeka, zatim aktualnog prvaka Europe Crnogorca Miroslava Petkovića, nekadašnjeg prvaka Europe, Francuza Romaina Garciu, te Talijana Simona Manu koji sa 38 punata drži svjetski juniorski rekord.

Natrag