Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Istarski ligaški vikend

Boćri Funtane izgubili su susret 16. kola Druge HBL sjever na gostovanju u Jadranovu od Svetog Jakova 15:7 što je za njih gotovo sigurno značilo i oproštaj od mogućnosti osvajanja naslova prvaka s obzirom na to da dva kola prije kraja i dalje za vodećim Lovranom zaostaju velikih pet bodova.

Već sam početak susret u Jadranovu je nagovijstio da će Funtanjani vrlo teško koji bod odnijeti kući jer su u prvoj seriji klasičnih igara osvojili tek poen remijem jednog para, a nakon preciznog izbijanja gubili su sa ogromnih 10:1. Nikola Marić i Elvis Barbaro, koji su sudjelovali u osvajanju pet poena, predvodili su ovom prigodom funtanjanske boćare, dok je s druge strane jedna od glavnih klupskih uzdanica Nikola Hrelja ostao bez osvojenog poena. U subotu u posljednjem ovosezonskom susretu na domaćem terenu Funtana ugošćuje Slogu iz Čavli koja još nije sigurna u drugoligaški ostanak.

Dobra vijest za istarske trećeligaše je da se na začelju Druge HBL sjever, već odavno ispalom Veteranu iz Vuke pridružio još jedan slavonski klub, Sveti Luka iz Josipovca kraj Osijeka. Stoga će ove sezone iz Treće HBL zapad ispasti samo dva kluba.

A među najugroženijima da zauzmu barem jedno od ta dva mjesta trenutno su Ladići i Labin koji su u prošlom kolu s istim rezultatima 13:9 poraženi na gostovanjima od Trstene i Lučkog radnika. U  komotnoj situaciji su Ročko Polje i Umag koji su u prošlom kolu međusobno remizirali (11:11) te Lindar koji je kod kuće sa 14:8 pobijedio fenjaraša, riječkog Zameta i tako ga vjerojatno ispratio iz ovog ranga natjecanja.

Naime, Zamećane u sljedećem kolu samo domaća pobjeda nad Kastvom ostvalja u teorijskoj igri za ostanak. Što se istarskih klubova tiče Ladići idu na najteže moguće gostovanje, kod prvaka Kukuljanova koji je od 16 odigranih susreta ostvario 15 pobjeda, a onaj jedini poraz doživio je još prije osam i pol mjeseci, točnije 24. rujna prošle godine u Ročkom Polju (14:8). Labin u istarskom derbiju ugošćuje Lindara, Umag dočekuje Lučki radnik, a Ročko Polje Trstenu. Izgube li Ladići u Kukuljanovu, a Labin pobjedi Lindara, kao i Trstena Ročko Polje pitanja ispadanja biti će riješeno.

U posljednjem kolu Prve A IBL u izravnom dvoboju za naslov prvaka Vodnjan je kod kuće sa 12:10 pobjedio Selca Bračanu i tako je, nakon dvije sezone u kojima je titule osvajala Valtura, ponovno u svoje vitrine vratio pehar namijenjen prvaku najelitnijeg razreda istarskog ligaškog boćanja.

U susjedskom derbiju posljednjeg kola Prve B IBL Istra je u Kozarima sa 13:9 pobijedila već okrunjenog prvaka Vrha i time potvrdila titulu viceprvaka koja također donosi pravo napredovanja u Prvu A IBL.

U Drugoj IBL sjever dugo vodeća i neporažena Montižana je nakon četiri kola bez pobjede do sva tri boda došla očekivano kod kuće protiv već odavno ispale Dajle 99 (16:4) te je time potvrdila drugo mjesto s kojim je također stekla pravo napredovanja u Prvu B IBL.

U Drugoj IBL jug kiša je prekinula dva susreta, Hrboki - Rovinjsko Selo i Foli - Štandar Muntrilj, te je tako do petka, 15. lipnja 2018. godine kada će se od 18 sati odigrati nastavci, odgodila odluku tko će, uz prvaka Rovinjsko Selo steći pravo plasmana u Prvu B IBL. Najbliži toj poziciji je trenutno drugoplasirani klub iz Muntrilja koji uoči zadnje serije igara na gostovanju kod već ispalih Foli vodi 8:4. No eventualno veliko iznenađenje, preokret i pobjedu Foli s nestrpljenjem će išćekivati Hrboki koji da bi zasjeli na drugo mjesto moraju pobjediti Seljanje od kojih uoči zadnje serije igara gube 7:5, a uz to Štandar Muntrilj mora izgubiti od Foli.

Izravni dvoboj za naslov u posljednjem kolu imala je i Treća IBL Poreč, a u tom dvoboju, općinskom derbiju dvaju susjeda je Sveti Lovreč sa 13:7 kod kuće pobijedio goste iz tri kilometara udaljene Seline i tako u odnosu na svoje goste stigao do titule samo zbog boljeg "punteđa" iz dva međusobna susreta.

U dvije Treće IBL, skupine Labin - Pazin - Rovinj i Pula do kraja prvenstva preostala su još dva kola. U borbi za naslov u skupini Labin - Pazin - Rovinj vodeći Rovinj ima tri boda prednosi pred Žminjem, ali i utakmicu više. Pobijede li očekivano Rovinjci u subotu na domaćem terenu Older iz Cerovlja proslaviti će naslov prvaka je su u međusobnim susretima bolji od prvih pratitelja Žminjaca.

U skupini Pula izravan ogled za titulu na rasporedu je već u srijedu, 13. lipnja 2018. godine kada će se od 18 sati u Raklju ogledati dva bodovno poravnata kluba s vrha prvenstvene ljestvice, istoimeni domaćin i Veruda.

Natrag