Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prva HBL - 16. kolo

Nakon 16. kola Prve HBL, što se tiče borbe za četvrto mjesto koje vodi na završni turnir za prvaka Hrvatske, ostala je još dilema koji će od tri istarska kluba, Pula, Istra Poreč ili Pazin zauzeti to mjesto. Najbliži cilju su Porečani koji su na gostovanju u Baškoj Vodi kod Bistona Brela iščupali vrijedan bod (13:13) s kojim su upravo pred Puljanima na prvenstvenoj ljestvici uoči zadnja dva ligaška kola zadržali dva boda prednosti. Puljani su naime kod kuće slavili očekivanu pobjedu nad omiškom Gorčinom 20:6, a unatoč porazu od Zrinjevca sve izglede za Final Four nisu izgubili ni Pazinjani.

U najzanimljivijem susretu kola Biston Brela i Istra Poreč i drugi su puta ove sezone remizirali, a osvojeni bod od veće je važnosti gostima jer je domaćine samo pobjede ostavljala u teorijskim izgledima za završni turnir koje su sada potpuno izgubili. Porečani su poveli 6:2, ali je potom Biston Brela iskoristila i činjenicu da su gosti nastupili bez ozlijeđenog Joška Mardešila te su u tehničkim disciplinama osvojili devet od mogućih deset poena i okrenuli ukupan rezultat u svoju korist 11:7 te bili bliži pobjedi. Istrani su međutim u završnici osvojili šest poena i iščupali ukupan bod koji će im možda biti vrijedan plasmana na Final Four. Ivan Lukšić, Steven Benolić, te Dražen i Antonio Puniš, sudjelovali su u osvajanju po četiri poena za Istru Poreč.

Gosti iz Omiša zadržali su u pulskoj boćarskoj dvorani SRC Uljanik Veruda rezultatski egal (4:4), ali su do kraja još samo u krugovima u paru uspjeli upisati poene. Darijan Živolić sa vrlo dobrih 40 pogodaka u brzinskom izbijanju, Mario Percan sa odličnih 30 punata u preciznom izbijanju i Suad Zemunović sudjelovali su u osvajanju po maksimalnih šest poena za domaćine.

Mario Percan, Pula
Mario Percan, Pula

 

Pazinu je u njegovoj dvorani Boćarskog centra "Aleksandar Anzur" lider, zagrebački Zrinjevac nanio uvjerljiv poraz 23:3. Nakon preciznog izbijanja Zagrepčani su naime vodili s ogromnih i nedohvatljivih 16:0, a do kraja su čast Pazinjana spasili Alen Guštin i Marino Križmanić u krugovima u paru, te Nini Stranić i Vedran Glavić u štafetnom izbijanju.

U sljedećem kolu na programu je istarski derbi Istre Poreč i Pazina u kojem tko pobjedi ostaje u igri za završni turnir. Naime Pula je već ukalkulirala domaću pobjedu u posljednjem kolu nad fenjerašem Podhumom, te joj plasman na Final Four ovisiti i o gostovanju u predstojećem kolu na splitskim Gripama kod dugopoljskog Sokola.

Istra Poreč do završnog turnira može uz jednu pobjedu uz preostala dva kola, nad Pazinom ili Vargonom u posljednjem kolu na gostovanju u Rijeci, ali uz uvjet da Pula ne pobijedi Sokola. Pobjedi li Pula Sokola, Porečanima za završni turnir trebaju obje pobjede.

Puljani pak do Final Foura mogu i samo uz pobjedu nad Podhumom, ali uz uvijet da Istra Poreč u predstojeće dvije utakmice osvoje najviše bod, te da Pazinjani ne pobjede u oba svoja preostala susreta. Ukoliko Porečani osvoje dva boda, Puljani ne smiju izgubiti u Splitu, a ako Porečani u predstojeće dvije utakmice osvoje četiri boda, Puljanima su za Final Four potrebne obje pobjede.

Pazin do završnog turnira može samo uz obje pobjede, nad Istrom u Poreču u predstojećem kolu i u posljednjem kolu kod kuće nad Marinićima, ali uz uvjete da Puljani u predstojećem kolu izgube u Splitu od Sokola, te da Porečani u posljednjem kolu ne pobjede Vargon u Rijeci.

Ukoliko sva tri istarska kluba na kraju prvenstva budu bodovno poravnata Final Four izboriti će Pazinjani jer će u tom slučaju imati najbolje međusobne omjere u susretima ta tri kluba.

Natrag