Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Izborni kongersi FIB-e i FEB-e

U marokanskoj Casablanci će se 21. rujna 2017. godine, tijekom trajanja Svjetskog prvenstva za seniore, održati izborni kongres svjetske boćarske organizacije FIB-e nakon kojeg bi hrvatsko boćanje u Izvršnom komitetu ponovno trebalo imati barem jednog svog člana.

No, zanimljivo je, da će se dan prije, 20. rujna 2017. također u Casablanci održati i izborni kongres europske boćarske organizacije FEB-e, što će vjerojatno biti jedinstven slučaj u svijetu da sportska organizacija koja bi trebala skrbiti o jednom sportu u Europi održava kongres na drugom kontinentu, u ovom slučaju u Africi.

U novom sazivu čelništva FIB-e hrvatsko bi boćanje ponovno trebao predstavljati jedan istarski boćarski aktivist. Naime, kandidat za mjesto u Izvršnom komitetu je Denis Peršić, ove godine izabran za dopredsjednika Hrvatskog boćarskog saveza, u tekućem mandatu i član Sportske komisije FIB-e. I u FEB-i, logično je, na još višu dužnost trebao bi biti izabran jedan hrvatski boćarski aktivist. Naime, Tomislav Ćurko, aktualni predsjednik HBS-a kandidat je za dopredsjednika, ujedno i člana Izvršnog komiteta.

Denis Peršić i Tomislav Ćurko
Denis Peršić i Tomislav Ćurko

 

Za podsjećanje, prije četiri godine, na početku tekućeg mandata u Izvršni komitet FIB-e izabrana su čak dva hrvatska boćarska aktivista, Aleksandar Anzur na dužnost jednog od dopredjednika FIB-e što je i najviša dužnost u svjetskoj boćarskoj organizaciju koju je jedan predstavnik hrvatskog boćanja obnašao, te legendarni Dinko Beaković. Nažalost, Anzur je prije nepune tri godine preminuo dok se Beaković, nakon što je prije tri godine smjenjen s dužnosti predsjednika Hrvatskog boćarskog saveza, praktički povukao iz aktivnosti Izvršnog komiteta FIB-e.

Na kongresu će krovna svjetska organizacija volo boćanja dobiti i novog predsjednika. Naime, aktualni čelni čovjek FIB-e Francuz Christian Lacoste je i javno objavio da se, nakon osam godina provedenih na toj dužnosti i dva odrađena mandata, za predstojeći izborni kongres zbog zdravstvenih razloga neće kandidirati za istu dužnost. Kako je Lacostova želja da ga na dužnosti nasljedi njegov sunarodnjak Frederic Ruis, trenutni generalni tajnik FIB-e kojem je dao i javnu podršku, gotovo da je i poznato ime novog predsjednika. Osim ukoliko talijanski boćarski savez, drugi od dva najjača svjetska nacionalna saveza, ne pokaže veći interes za nadmetanje sa Francuzima za čelna mjesta u FIB-i. Naime, Talijani u aktualnom sazivu čelništva FIB-e nemaju svoju osobu čak ni na dužnosti dopredsjednika, a kako se za novi saziv predlaže da se na dužnost generalnog tajnika izabere također Francuz Pascal Hernandez, jasno je da bi FIB-om i dalje trebali dominirati Francuzi.

Natrag