Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Kreće nova ligaška sezona

Susretima 1. kola Prve A IBL i Treće IBL Buzet - Umag, koje će se u petak, 1. rujna odigrati s početkom u 18 sati, u Istri kreće nova boćarska ligaška sezona, 2017/18.

Prvog produženog vikenda od 1. do 3. rujna (petak do nedjelje) će od Druge i Treće HBL, preko osam IBL, uz tri međugradsko-općinske lige u pogon ući čak 94 ekipe. Sljedeći petak, 8. rujna pridružiti će im se dvije istarske ekipe koje se natječu u Hrvatskoj ženskoj ligi, a za dva tjedna, u subotu, 16. rujna i šest klubova Međugradsko-općinske lige Bujštine. Kada još 7. listopada u natejcanje krenu i tri istarska kluba u Prvoj HBL u natjecateljskom pogonu će biti čak 105 istarskih boćarskih ekipa.

Funtana se nakon svega jedne sezone provedene u Prvoj HBL, natjecanje u kojoj je neslavno završila, bez osvojenog boda, vratila u Drugu HBL sjever u kojoj će ove sezone biti jedini istarski predstavnik s obzirom na to da je dugogodišnji stanovnik ovog ranga natjecanja, Ročko Polje (bivši Istra Aluminij) ispao u Treću HBL zapad. Funtanjani su u prijelaznom roku iz susjedne Istre Poreč doveli istaknutog prvoligaškog boćara Nikolu Hrelju, ali su ostali bez Antonia Puniša koji se vratio u redove porečkog prvoligaša i Roberta Iskre koji se vratio u matično Rovinjsko Selo. Stoga će uz Hrelju glavnu snagu Funtanjana u novoj sezoni činiti Neven Laković i Elvis Barbaro. U 1. kolu u subotu, 2. rujna funtanjanski boćari gostuju kod ambicioznih Marčelja koji su ovoga ljeta svoje redove između ostalih pojačali s dva bivša boćara Ročkog Polja, Albertom Ivančićem i Goranom Hlajom. Za tjedan dana, u prvom domaćem susretu sezone Funtana ugošćuje Svetog Luku iz Josipovca kraj Osijeka.

U novoj sezoni u drugoligaškom društvu - Nikola Hrelja, Funtana
U novoj sezoni u drugoligaškom društvu - Nikola Hrelja, Funtana

 

U Trećoj HBL zapad Istra će i ove sezone imati pet klubova. Iz Druge HBL sjever je stiglo Ročko Polje, starosjedioci su Umag, Ladići i Labin, dok je umjesto ispalih Divšići Kompanije Tešić novi član trećeligaškog društva viceprvak Prve A IBL Lindar koji je pravo napredovanja iskoristio umjesto dvosturkog uzastopnog prvaka Valture. Odlaskom prvaka, riječkog Maria Gennaria u Drugu HBL sjever otvorio se prostor brojnim klubovima za napad na naslov prvaka. No glavni istarski pretendenti na titulu oslabljeni ulaze u novu sezonu. Ročko Polje je uz Ivančića i Hlaja napustio i iskusni Rino Brnobić koji je otišao u Istru iz Kozari. Umag je ostao bez oca i sina Bože i Manuela Šorga od kojih je potonji postao član slovenskog prvoligaša Antena iz Portoroža, dok su Ladići ostali bez Vedrana Špelića koji je postao čan prvoligaša Istre Poreč. Stoga se kao glavni kandidat za naslov nameće Kukuljanovo

Što se istarskih županijskih liga tiče predstojeće će se sezone u svim ligama voditi velika bitka za svaku poziciju. Naime, Skupština IBS-a je nedavno donijela odluku o djelomičnom preustroju ligaškog natjecanja u Istri koji kreće od sezone 2018/19. prema kojem će se Prva A IBL, Prva B IBL, te obje skupine Druge IBL, sjever i jug povećati sa sadašnjih osam na deset ekipa, dok će se od sadašnje četiri skupine Treće IBL formirati dvije, sjever i jug sa po osam klubova.

Prošlosezonski prvak Prve A IBL Valtura nije mijenjala sastav što znači da je i dalje glavni konkurent za naslov, dok su se njeni dosadašnji konkurenti, Vodnjan i Svetvinčenat oslabili, pogotovo potonji klub koji je ostao bez Bojana Novaka koji se vratio u redove prvoligaša Pule. Najzanimljiviji susret 1. kola je Svetvinčenat - Selca Bračana.

U istarskih županijskim ligama ove će se sezone natjecati 66 klubova. Naime, zbog premalog broja klubova (tri) za odigravanje Međugradsko-općinske lige boćarskog središta Pula, odlukom Izvršnog odbora Istarskog boćarskog saveza, sva su tri predmetna kluba uključena u Treću IBL Pula (dosadašnja Labin - Pula) iz koje su, zbog maksimalnog ujednačavanja broja klubova u svim skupinama Treće IBL izuzeta dva kluba s područja boćarskog središta Labin i priključenja Trećoj IBL Labin - Pazin - Rovinj (dosadašnja Pazin - Rovinj). Tako će u novoj sezoni dvije skupine Treće IBL, Labin - Pazin - Rovinj i Pula brojati po devet klubova, odnosno igrati će se 18 kola. Sve ostale IBL brojati će po osam klubova.

Susreti Druge HBL sjever igrati će se subotom od 15 sati, a Treće HBL zapad nedjeljom od 15 sati. Susreti Prve A i B IBL, te Drugih IBL jug i sjever igrati će se subotom, a sve četiri skupine Treće IBL nedjeljom. U IBL susreti prva dva kola, te svi susreti u lipnju sljedeće godine igraju se s početkom u 17, a susreti svih ostalih kola s početkom u 16 sati. Susreti IBL koji se igraju petkom igrati će se s početkom u 18 sati.

Natrag