Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Prijelazni rok u istarskim klubovima

I protekli prijelazni rok, kao i niz godina ranije, obilovao je vrlo zanimljivim prijelazima od najvišeg, pa i inozemnog ranga, do međugradsko-općinskih liga, a sigurno je da će 60-ak boćara koji su ovoga ljeta promijenili sredine promiješati i boćarske karte uoči nove ligaške sezone 2017/18.

Što se istarskih prvoligaša tiče najzanimljiviji prijelazni rok imala je Pula koja je, uz Dina Kutića iz Vodnjana koji se tek treba dokazati u prvoligaškoj konkurenciji, u svoje redove dovela dva istinska pojačanja. Tako se u Pulu, u kojoj je već igrao u sezoni 2013/14., nakon tri godina izbivanja tijekom kojih je igrao u županijskim ligašima buzetskoj Bračani i Svetvinčentu, vratio legendarni Slovenac sa hrvatskom putovnicom Bojan Novak. Dva naslovova klupskog prvaka Europe i 11 prvaka Hrvatske sa zagrebačkim Zrinjevcem i nekadašnjim Trio Buzetom, te tri srebrne i četiri brončane medalje na svjetskim i europskim prvenstvima u dresovima reprezentacija Hrvatske i Slovenije ponajveći su uspjesi u karijeri Novaka koji se ipak na međunarodnoj sceni pamti kao prvi prvak Europe u disciplini pojedinačno klasično u talijanskom Saluzzu 1998. godine i to u dresu reprezentacije Hrvatske.

Povratak na prvoligašku scenu - Bojan Novak, Pula
Povratak na prvoligašku scenu - Bojan Novak, Pula

 

Uz Novaka Puljani su u svoje redove doveli i vrlo dobro mladog brzinca Benjamina Guština iz redova Pazina oslabivši tako izravnog konkurenta. Pulski prvoligaš je tako, uz već prošle godine pristiglog reprezentativca Darijana Živolića dobio još jednog brzinca s kojima će sada u brzinskim disciplinama biti konkurentniji klubovima iz samog vrha hrvatskog boćanja.

No, hoće li u Puli dolazak Novaka, Benjamina Guština i Kutića uspjeti nadomjestiti odlazak dva važna igrača tek će vrijeme pokazati. Puljane je naime, nakon dvije godine, napustila najveća legenda hrvatskog boćanja Dinko Beaković koji doduše praktički cijelu prošlu sezonu zbog ozljede nije ni igrao. Dinka Beakovića u nastupajućoj sezoni prvi puta unazad četvrt stoljeća, od osamostaljenja Hrvatske neće biti u Prvoj HBL s obzirom na to da je preselio u redove novog slovenskog superligaša Zabiča. Drugi je to Dinkov odlazak u Sloveniju nakon što je 1990. i 1991., pred sam raspad bivše Jugoslavije igrao za ljubljanski Balinček. Osim Dinka Beakovića Pulu je ovoga ljeta napustio i potencijalni reprezentativac Goran Percan koji je postao novi član talijanskog prvoligaša Novente u kojem će mu od hrvatskih boćara društvo praviti i nekadašnji boćari riječkog Vargona, Sandro Gulja i Luka Kukuljan.

Što se ostala dva istarska prvoligaša tiče najveći broj novih igrača u svoje redove, čak petoricu, dovela je Istre Poreč koja je međutim ostala bez Nikole Hrelje koji je preselio u redove sada već bivšeg prvoligaša Funtane. Nova imena u porečkom Velom Joži su nekadašnji prvotimac Umaga, a zadnje dvije sezone slovenske Antene Portorož Dario Milić, zatim povratnik u matični klub iz Funtane Antonio Puniš, Vedran Špelić iz trećeligaša Ladića, Ivan Poropat iz Dajle 99 i mladi Đordano Ferenac iz Vižinada koji je i prošlu sezonu na dvojnu registraciju bio član porečkog prvoligaša. Na dužnosti voditelja momčadi Istrom Poreč će ponovno kormilariti Dražen Puniš.

Povratak iz Slovenije - Dario Milić, Istra Poreč
Povratak iz Slovenije - Dario Milić, Istra Poreč

 

Pazin je pak osim Benjamina Guština ostao i bez drugog brzinca, Slovenca Davida Šircelja koji je zajedno s Dinkom Beakovićem otišao u Zabiče. Pazinjani su u svoje redove stoga vratili Luku Marcana koji je u međuvremenu igrao za Ročko Polje i pazinski Kamen, te doveli mladog Adriana Radolu iz Hrboki. Aktivirao se i Robi Jurman koji će prvenstveno preuzeti dužnost voditelja momčadi.

Ponovno u dresu pazinskog prvoligaša - Luka Marcan
Ponovno u dresu pazinskog prvoligaša - Luka Marcan

 

Od transfera hrvatskih boćara u talijanskoj ligi istaknimo da su reprezentativci Marko Beaković i Leo Brnić nakon svega sezone provedene u redovima šesterostrukog prvaka Europe BRB Ivree preselili u redove aktualnog talijanskog prvaka La Perosine Boulenciel.

 

U sljedećem dokumentu možete pogledati sve prijelaze evidentirane u Istarskom boćarskom savezu u prijelaznom roku 2017. godine.

PRIJELAZNI ROK 2017.

Natrag