Logo IBS
Istarski Boćarski Savez - bocanje.ibs.hr

Svjetske igre u Poljskoj

Pero Ćubela, mladi reprezentativac aktualnog prvaka Hrvatske, zagrebačkog Zrinjevca, osvojio je srebrnu medalju u preciznom izbijanju na 10. Svjetskim igrama koje se od 20. do 30. srpnja 2017. godine održavaju u poljskom Wroclawu.

Pero Ćubela
Pero Ćubela

 

Ćubela je u disciplini, u kojoj je u karijeri na mlađeseniorskim Svjetskim prvenstvima osvajao po jednu zlatnu i srebrnu medalju, u Poljskoj u dvije kvalifikacijske serije ostvarivao rezultate od 25 i 12 punata, te se sa ukupno 37 punata plasirao u finalnu seriju, među četiri najbolja boćara. Ujedno je njegov rezultat od 25 punata bio i najbolji pojedinačni rezultat cijelog natjecanja.

Potom je u finalnoj seriji sa 17 punata jednako kao i Francuz Gregory Chirat ostvario drugi rezulta serije. Stoga su Ćubeal i, inače aktualni svjetski prvak iz Rijeke od prije dvije godine Chirat, pristupili novoj seriji izbijanja do zlatnog pogotka. Hrvatski je reprezentativac pobodio prve dvije pozicije, boću i balina, dok je Francuz pogodio samo boću, promašio balina, i Ćubela je slavio u dodatnom razigravanju rezulatom 3:1 te osvojio srebrnu medalju.

Zlatnu medalju osvojio je pak sa 20 punata u finalnoj seriji Argentinac Nicolas Pretto, aktualni mlađeseniorski svjetski prvak koji je od Ćubele bolji bio i na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu za boćare dobnog uzrasta do 23 godine u Monaku.

Ćubela je osmi hrvatski reprezentativac koji je osvojio medalju na Svjetskim igrama, nakon Ive Matijević (ex Vlahek) i Gianfranca Santora koji su osvojili zlatna odličja u preciznom izbijanju, Sandra Gulje koji je osvojio  srebrnu kolajnu također u preciznom izbijanju, te Istranke Tanje Gobo koja se okitila broncom u preciznom izbijanju kao i Tomislav Kolobarić u brzinskom izbijanju.

Alen Guštin i Joško Mardešić su pak 1997. godine u finskom Lahtiju osvojili brončanu medalju u štafetnom izbijanju u vrijeme dok volo boćanje još na Svjetskim igrama nije bio službeni neko pokazno-pozivni sport.

Valja dodati i da Markica Dodig ima po jedno zlato i broncu u preciznom izbijanju koje je osvojio u dresu Bosne i Hercegovine.

Virginia Bajrić (Čavle ŠB) je natjecanje u Wroclawu u brzinskom izbijanju okončala na 7. mjestu.

Svjetske igre višesportsko su planetarno natjecanje koje se održava svake četiri godine i na kojem se ove godine u Poljskoj 4000 sportaša iz 102 zemlje natječe u 27 službenih i 4 demonstrativna, pretežno neolimpijska sporta.

Natrag